Τo πρώτο ενδοσκόπιο που τρυπώνει στους πνεύμονες και ανακαλύπτει τις λοιμώξεις

Επιστήμονες στη Βρετανία παρουσίασαν το πρώτο ενδοσκόπιο που τρυπώνει μέσα στους πνεύμονες και βλέπει εκ των έσω και σε πραγματικό χρόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Έως σήμερα η διαπίστωση μιας λοίμωξης μπορεί να γίνει μόνο στο εργαστήριο με την ανάλυση δειγμάτων από τους ασθενείς και μετά από αναμονή αρκετών ημερών, χωρίς πάντα τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά ασθενείς αναγκάζονται να πάρουν αντιβιώσεις ευρέος φάσματος, χωρίς να είναι καν σίγουρο ότι έχουν λοίμωξη στους πνεύμονες. Μια συνέπεια είναι ότι, με την περιττή πολυφαρμακία, αυξάνεται διαχρονικά η ανθεκτικότητα των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά.

Το ενδοσκόπιο με την ονομασία Proteus (Πρωτέας), που μπορεί να εντοπίσει άμεσα όχι μόνο αν όντως υπάρχει λοίμωξη, αλλά και από ποιο στέλεχος βακτηρίου προκαλείται, επιτρέποντας έτσι τη στοχευμένη συνταγογράφηση αντιβιοτικού, αποτελεί δημιούργημα ερευνητών των πανεπιστημίων Εδιμβούργου, Μπαθ και Χέριοτ-Βατ, οι οποίοι το παρουσίασαν σε ιατρικό συνέδριο στις ΗΠΑ

Οι επιστήμονες εμπνεύσθηκαν από την κινηματογραφική ταινία «Φανταστικό Ταξίδι» (1960), στην οποία ένα υποβρύχιο με το όνομα «Πρωτέας» συρρικνώνεται τόσο, ώστε να εισέλθει στο σώμα ενός επιστήμονα για να τον σώσει.

Το νέο ενδοσκόπιο επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει από συνδεδεμένη κάμερα τι συμβαίνει μέσα στους πνεύμονες και κατά πόσο υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Το εσωτερικό των πνευμόνων έχει ψεκασθεί προηγουμένως με μια χημική ουσία που καθιστά ορατά τα βακτήρια, όταν το φως του ενδοσκοπίου πέσει πάνω τους.

«Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι πράγματι απεικονίζουμε και ανιχνεύουμε πού βρίσκεται η νόσος στους πνεύμονες των ασθενών, έχοντας έτσι διάγνωση και δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Αυτό συνιστά μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τωρινή πρακτική» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κέβιν Νταλιγουάλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ο «Πρωτέας» μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί επίσης για την ανίχνευση μυκήτων, καρκινικών κυττάρων, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων.
Πηγή: iefimerida.gr

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *