Ο κουρκουμάς βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη, βασικό δραστικό συστατικό που περιέχεται στον κουρκουμά, ασκεί σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση,

ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να αποτελεί έναν από τους λόγους που οι ηλικιωμένοι σε χώρες όπως η Ινδία όπου καταναλώνεται συστηματικά, έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Geriatric Psychiatry η πρόσληψη κουρκουμίνης από τον κουρκουμά σε άτομα με ήπια εξασθένιση της μνήμης λόγω ηλικίας. μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη διάθεση

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 40 ενήλικες, ηλικίας 50-90 ετών, με ήπια εξασθένιση μνήμης, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε συμπλήρωμα 90 mg κουρκουμίνης, το οποίο λάμβαναν οι εθελοντές δύο φορές την ημέρα για διάστημα 18 μηνών.
Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε εικονικό φάρμακο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της μνήμης και της προσοχής μεταξύ των εθελοντών που λάμβαναν κουρκουμίνη. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη κουρκουμίνης βρέθηκε να συνδέεται με βελτίωση των σκορ σε τεστ μνήμης κατά 28%, μέσα σε 18 μήνες. Επιπλέον, η λήψη κουρκουμίνης συσχετίσθηκε και με ήπια βελτίωση της διάθεσης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη νοητική λειτουργία ατόμων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος της ομάδας είναι να πραγματοποιήσει περισσότερες μελέτες, σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, ώστε να εξετάσει κατά πόσο η επίδραση της κουρκουμίνης στη μνήμη, διαφοροποιείται ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση για εμφάνιση νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων νοητικών προβλημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *