Θέση-Γενικά στοιχεία

Ο Νέος Παντελεήμων είναι οικισμός που διοικητικά ανήκει στον δήμο Δίου – Ολύμπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό 861 κατοίκων (απογραφή 2001).

Συνορεύει βόρεια με την Σκοτίνα και νότια με τον Πλαταμώνα, ενώ απέχει 36 km από την Κατερίνη και 56 km από την Λάρισα. Υπάρχουν τρεις οικισμοί: ο Παλαιός Παντελεήμονας, ο Νέος Παντελεήμονας, ο οποίος αποτελεί και τον επίσημο οικισμό· και η Παραλία Παντελεήμονα. Η τελευταία αποτελεί ξεχωριστό οικισμό σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση.

Διοίκηση

Ονομασία

Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στον Άγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με την παράδοση, μια εικόνα που υπήρχε στην εκκλησία του οικισμού του Παλαιού Παντελεήμονα προστάτευσε τους κατοίκους του από έναν λοιμό ο οποίος αποδεκάτισε την γύρω περιοχή, επειδή είχαν προσευχηθεί στον άγιο.

Ιστορία

Οι κάτοικοι κατάγονται από τον Παλαιό Παντελεήμονα, ο οποίος βρίσκεται 3 km βόρεια. Αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην σημερινή τοποθεσία την περίοδο 1967 – 1973, λόγω των πολλών κατολισθήσεων . Η περιοχή γύρω από τον οικισμό αποτελεί στρατηγική θέση για αυτό τον λόγο υπήρξε πολλές φορές πεδίο αντιπαράθεσης σε περιόδους πολέμου, όπως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στον τελευταίο ειδικά, κάτοικοι του τότε χωριού πολέμησαν σθεναρά κατά των Γερμανών κατακτητών, συγκροτώντας σώμα ανταρτών με επιχειρησιακή βάση τα γύρω

Θρησκεία

Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ελευθέριο.

Παιδεία-υγεία

Στον οικισμό υπάρχει ένα τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο και μονοθέσιο νηπιαγωγείο αγροτικό ιατρείο

Πολιτιστικά

Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος. Ο οποίος διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων όλο το έτος. Οι εκδηλώσεις γίνονται κυρίως τις γιορτές και ειδικά την Αποκριά, όπου αναβιώνουν πολλά τοπικά έθιμα. Την περίοδο εκείνη διεξάγεται επίσης εθελοντική αιμοδοσία.

Αθλητισμός

Υπάρχει επίσης η Αθλητική Ένωση Πλαταμώνα- Πόρων- Παντελεήμονα, με την επωνυμία “Ποσειδών” και η Αθλητική Ένωση “Κάστρο Νέου Παντελεήμονα”.

Ήθη-΄Εθιμα

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *