Θέση-Γενικά στοιχεία

Βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του Ολύμπου και αποτελεί τουριστικό κέντρο. Οι παραλίες της προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληθυσμός πόλης 4.225

Υψόμετρο 30 μ

Ταχυδρομικός Κώδικας 60063

Τηλ. Κώδικος 23520

 Διοίκηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ 129.846

1. ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ- ΟΛΥΜΠΟΥ με έδρα: Λιτόχωρο και Ιστορική Έδρα: Δίον. Πληθυσμός: 27.637

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 9.374

Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς 4.225

Δημοτική Κοινότητα Πλαταμώνος 2.197

Τοπική Κοινότητα Παντελεήμονος 1.187

Τοπική Κοινότητα Πόρων 741

Τοπική Κοινότητα Σκοτίνης 1.024

Ονομασία

Ο περιηγητής Τοζέρ αναφέρει τη Λεπτοκαρυά στο δίτομο έργο του Έρευνες στα υψίπεδα της Τουρκίας (1869). Πέρα από τον οικισμό αναφέρει ότι βρήκε λεπτοκαρυές, “από τις οποίες πήρε το όνομά του, μολονότι τώρα δεν υπάρχουν καθόλου μέσα στο χώρο του οικισμού. Στις χαμηλότερες πλαγιές αφθονούν οι καστανιές ισπανικού τύπου”

Ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση, ο τόπος μεταξύ της Λεπτοκαρυάς και της Σκοτίνας φέρεται να αποτελούσε τα αρχαία Λείβηθρα. Στο χώρο αυτό ίσως βρισκόταν και ο τάφος του, ο οποίος ήταν άβατο για τις γυναίκες επί πολλούς αιώνες. Η αρχαία αυτή πόλη συνδέεται επίσης με τη διονυσιακή λατρεία, καθώς εδώ τελέσθηκαν οι πρώτες Διονυσιακές Εορτές..

Σημαντικές είναι και οι πληροφορίες του Έλληνα περιηγητή Σχοινά, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οπότε το χωριό ήταν κεφαλοχώρι, με 130 χριστιανικές οικογένειες.

Το 2006, στη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή αγωγού λυμάτων, ήρθαν στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Συγκεκριμένα βρέθηκε στην περιοχή η συνέχιση των οχυρωματικών περιβόλων, κομμάτια των οποίων είχαν βρεθεί και παλαιότερα

Θρησκεία

Ο κεντρικός ναός είναι ο ’Αγιος Νικόλαος

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία της Λεπτοκαρυάς, όπως οι βυζαντινοί ναοί, το μοναστήρι της Παναγίας Καναλιώτισσας του 11ου αιώνα κα. Στην Παλαιά Λεπτοκαρυά βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας και στα κοιμητήρια η Αγία Φωτεινή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι και στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε 1.200 Χριστιανούς Ορθοδόξους κατοίκους

Παιδεία

Διαθέτει επίσης δύο εξαθέσια Δημοτικά Σχολεία, 2 διθέσια νηπιαγωγεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, ιατρείο , ΚΑΠΗ , δημοτικό γήπεδο, τράπεζες, πολιτιστικό σύλλογο.

Αναφέρεται την ίδια περίοδο με τη γραφή Λεπτοκαριά. 195 μαθητές και 3 δασκάλους είχε το Δημοτικό Σχολείο της, με βάση στοιχεία του 1934. (βλ. Καζταρίδη Ι. , Κατερίνη, από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη, εκδόσεις ΜΑΤΙ).

Πολιτιστικά

Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις και έθιμα στην κωμόπολη είναι η αναβίωση του διαμελισμού του Ορφέα από τις Μαινάδες, την Κυριακή της Αποκριάς, που λέγεται Γιορτή των Κέδρων. Η γιορτή τηρείται και σε άλλα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρεται κρασί και νηστίσιμο φαγητό (σαρδέλα), ενώ αυτά συνοδεύονται από χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιά. Εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Λεπτοκαρυάς, με την παρέλαση των αρμάτων την Καθαρά Δευτέρα.

Αθλητισμός

Η Λεπτοκαρυά έχει μεταξύ άλλων Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο, με την ονομασία “Ο Όλυμπος” (αγωνίζεται στη α΄ κατηγορία του τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος) , αλλά και δύο άλλους Αθλητικούς Συλλόγους, τον “Ερμή” και το σύλλογο “Ο Μέγας Αλέξανδρος”.

Ήθη-΄Εθιμα

Οικισμοί

Αξιοθέατα

Πηγές

Συλλογικό έργο, Εγκυκλοπαίδεια Παιδεία, τόμος 14, σελ. 193, εκδόσεις Μαλλιάρης- Παιδεία, 2006.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πιερία, Εφημερίδα ΕΠΤΑ, τ. 63, 30 Ιανουαρίου 2006. “Καζταρίδη Ι. Φ., Η Πιερία των περιηγητών και των γεωγράφων”σελ. 157

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *