Καλύβια Βαρυκού

Το Δ.Σ. αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, το με αριθ. 35/17-01-2011 έγγραφο της Στατιστικής Αρχής, το με αριθ. 848/17-01-201 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης καθώς και την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κου Γεωργίου Ζτάνη και μετά από διαλογική συζήτηση

Αποφασίζει ομόφωνα

1.- Συμφωνεί με τους αυτοτελείς οικισμούς του Δήμου Δίου – Ολύμπου, όπως αυτοί καθορίζονται στο με αριθ. πρωτ. 848/17-01-2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την προσθήκη, όμως, και του αυτελούς οικισμού της Παλιάς Λεπτοκαρυάς. Ειδικότερα :

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

α)Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου

β) Καλύβια Βαρικού

γ) Λιμήν Λιτοχώρου

δ) Μονή Αγίου Διονυσίου

ε) Πλάκα

Τα Καλύβια Βαρικού είναι παραλιακός οικισμός του Δήμου Λιτοχώρου. Είναι γνωστός ως Βαρικό και σήμερα οι περισσότεροι τα γνωρίζουν από την παραλία τους, που προσελκύει λουόμενους από την υπόλοιπη Πιερία.Η θέση του είναι περί τα 12 χιλιόμετρα νότια από την Κατερίνη.

Το 2007 δημιουργήθηκε στο Βαρικό το λεγόμενο “Χωριό των Ψαράδων”. Πρόκειται για 40 περίπου μικρές κατοικίες, οι οποίες ξεκίνησαν να χτίζονται στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 90 και ολοκληρώθηκαν το 2002 και στο οποίο θα εγκατασταθούν οι ψαράδες κατ’ επάγγελμα και τα μέλη του αλιευτικού σωματείου Λιτοχώρου.

Ιστορικά στοιχεία

Στα χρόνια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 50, το Βαρικό ήταν έλος και το 1951 αποξηράνθηκε. Η αποξήρανση έγινε για να αποκατασταθούν ακτήμονες αγρότες. Ως το 1953 η περιοχή διανεμήθηκε στα ενδιαφερόμενα χωριά (Λιτόχωρο, Καρίτσα και Μαλαθριά). Η ελώδης αυτή έκταση ήταν μια λιμνοθάλασσα, βιότοπος για άγρια ζώα.

Εικόνα από https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7879527

Πηγές:

  • Σαλπιγγίδης Πολύκαρπος, 50 χρόνια Πλατανάκια, έκδοση Δήμου Δίου.
  • el.wikipedia.org
Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *