Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται. Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν

 

Τα ζυμαρικά τώρα δικαιώνονται. Όπως έδειξε μία νέα ανασκόπηση 32 μελετών, τα ζυμαρικά δεν συνεισφέρουν στην παχυσαρκία.

Συνήθως είναι το πρώτο που κόβεται, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος. Τα ζυμαρικά έχουν ενοχοποιηθεί, όπως και οι υδατάνθρακες γενικά, για πρόσληψη κιλών, αλλά η νέα μελέτη σώζει τη φήμη τους.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση BMJ Open, σε αντίθεση με τους περισσότερους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, που απορροφώνται γρήγορα, τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όπερ σημαίνει ότι προκαλούν μικρότερες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα απ’ ό,τι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

“Έχουμε εστιάσει στα σάκχαρα, αλλά οι παραδοσιακοί υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα ψωμιά, όλο και περισσότερο εμπλέκονται στις επιδημίες της παχυσαρκίας”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. John Sievenpiper.

“Αν και οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε διατροφικά μοτίβα με αυτά τα τρόφιμα έχουν δείξει πλεονεκτήματα, όσον αφορά στην πρόσληψη βάρους, ελάχιστα έχει αναγνωριστεί η σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων”.

Η επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο St. Michael’s στο Τορόντο του Καναδά εξέτασε 32 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 2.448 εθελοντές, που έφαγαν ζυμαρικά αντί για άλλους υδατάνθρακες, σε μια υγιεινή διατροφή, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη, και ο δείκτης μάζας σώματος ήταν κατά μέσο όρο 30,4. Σε 21 μελέτες συμμετείχαν και άνθρωποι με παραπανίσια κιλά.

Όλοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,3 μερίδες μαγειρεμένων ζυμαρικών την εβδομάδα – περίπου μισό φλιτζάνι – αντί για άλλους υδατάνθρακες. Μετά από 12 εβδομάδες ο δείκτης μάζας σώματός τους μειώθηκε, όπως και το βάρος τους.

 

 

 

 

 

 

 

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *