Συγκεντρωτικά αρχεία, για όλες τις πληρωμές που έγιναν πέρσι με κάρτες ή με μεταφορά σε επαγγελματικούς λογαριασμούς, θα πρέπει να στείλουν σήμερα οι τράπεζες
στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Αν και από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές καλύπτονται σχετικά εύκολα από τις τρέχουσες δαπάνες ενός νοικοκυριού, τα στοιχεία από τις τράπεζες σηματοδοτούν την ώρα της αλήθειας, ειδικά για εκείνους που επιμένουν στη χρήση μετρητών.
Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων υπολογίζεται ως εξής:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Και τι γίνεται αν κάποιος δεν καταφέρει να καλύψει τις αναγκαίες ηλεκτρονικές πληρωμές; Πολύ απλά «καμπάνα» 22%.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποίησε πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% άρα προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.
Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Επίσης, αν κάποιος από τους δύο συζύγους ξεπεράσει το όριο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ ο άλλος υπολείπεται του ορίου, τότε επιτρέπεται η μεταφορά του «πλεονάσματος».
Οι σχετικές δαπάνες θα εμφανιστούν στους κωδικούς 049- 050 (για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός κωδικός για τη σύζυγο/ μέρος συμφώνου συμβίωσης), όπως ακριβώς συμβαίνει με τους τόκους καταθέσεων. Οι κωδικοί δεν θα είναι «κλειδωμένοι» και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις, αν τα παραστατικά που έχουν από τις τράπεζες αναφέρουν διαφορετικά ποσά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται ότι θα εμφανιστεί στις περιπτώσεις πληρωμών με μεταφορά από λογαριασμό σε άλλο λογαριασμό, ο οποίος δεν έχει χαρακτηριστεί επαγγελματικός, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην μπορεί να «διαβάσει» τη συναλλαγή ως ηλεκτρονική πληρωμή. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπήρξε και στη φορολοταρία, όπου τέτοιες πληρωμές δεν συμπεριλαμβάνονται στις ηλεκτρονικές κληρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν μαζέψει τις χάρτινες αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049-050 του Ε1.
Πηγή: iefimerida.gr
Πηγή:iefimerida.gr
Αφήστε μια απάντηση