Στης Πάργας τα στενά

Χτισμένη αμφιθεατρικά η Πάργα με τα καλντερίμια της να μοσχοβολούν κανέλα και γαρίφαλο μοιάζει με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό.

Δεκάδες καφετέριες, μικρά μαγαζάκια και πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο Νησάκι της Παναγίας διεκδικούν το ενδιαφέρον σας. Την κορυφή του νησιού στολίζει ένα πανέμορφο γαλλικό κάστρο, χτισμένο από τους Γάλλους κατακτητές το 1808. Από το κάστρο έχουν διασωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο.

Περπατώντας στην παραθαλάσσια ηπειρώτικη πολιτεία και περνώντας από γραφικά στενά σοκάκια ξεπροβάλλει ένα ακόμη κάστρο. Πάνω σε ένα λόφο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης στέκεται το κάστρο της Πάργας, που το 1972 χτίστηκε για τρίτη και τελευταία φορά και μένει απόρθητο μέχρι το 1819. Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764», εμβλήματα και επιγραφές της εποχής του Αλή πασά. Από τους εξώστες του κάστρου απολαύστε την απαράμιλλης ομορφιάς θέα.

 

Κατά την περιήγησή μας εντοπίσαμε κι ένα ακόμη κάστρο. Πρόκειται για το κάστρο του Αλή πασά, που βρίσκεται σε ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά. Εχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και ξεχωρίζουν υπόγειες δεξαμενές, η πυριτιδαποθήκη και τα δωμάτια του Αλή πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια. Η τοποθεσία προσφέρει εξαιρετική θέα στα νησιά του Ιονίου, ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή και με το τρενάκι που ξεκινάει από την παραλία της Πάργας.

Οσο για τις βουτιές σας, η Πάργα προσφέρει πολλές επιλογές. Η διασημότερη όλων ακρογιαλιά είναι ο Βάλτος. Πρόκειται για μια τεράστια αμμώδη παραλία, με οργανωμένες υποδομές και θαλάσσια σπορ. Κοντά στην πόλη βρίσκεται το Κρυονέρι, μια μικρή καθαρή αμμουδιά, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της Πάργας, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται η ήσυχη παραλία του Πίσω Κρυονερίου. Περίπου 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας βρίσκεται η παραλία Λίχνος, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια και λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο κόλπος του Αϊ-Γιαννάκη, που διαθέτει υποβρύχια πηγή με γλυκό νερό.

Πηγή:http://www.eleftherostypos.gr

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *