Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, η Ορχήστρα Νέων Δίου και η Χορωδία Ολύμπια Ωδή, εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το πολυάριθμο μουσικόφιλο κοινό της Κατερίνης, ερμηνεύοντας
συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών που γράφτηκαν για τον έρωτα και τη λευτεριά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος, και η βουλεύτρια κ Μπέτυ Σκούφα.
Αντί εισιτηρίου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολης,
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, λέγοντας τα εξής
“Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση με τίτλο, «Τραγουδώντας τον έρωτα και τη λευτεριά» που διοργανώνει το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής της ΕΛΜΕ Πιερίας.
Η Ορχήστρα Νέων Δίου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή και η Χορωδία Ολύμπια Ωδή, υπό τη διεύθυνση της Έφης Δήμου, θα αποδώσουν συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών που αναφέρονται στον έρωτα και τη λευτεριά. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Φιλιώ Σέρβου, ο Βασίλης Τσαχουρίδης, η Αλεξάνδρα Καρυπίδου και ο μικρός Θωμάς Χατζίνας
Και επειδή η εκδήλωσή μας αυτή συμπίπτει με ένα μεγάλο εθνικό μας γεγονός, που δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους, επιτρέψτε μας να πούμε δύο λόγια για το γεγονός αυτό.
Αγαπητοί μας συμπολίτες,
Τιμούμε αυτές τις μέρες για ακόμα μια φορά, την επανάσταση του 21, με παρελάσεις, σχολικές γιορτές, επετειακούς λόγους, δεξιώσεις κ.λ.π.
Για ακόμα μια φορά προφανώς, θα χάσουμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε αυτή τη μέρα στις πραγματικές της διαστάσεις.
Να προβληματιστούμε και να στοχαστούμε, αν με τις γιορτές αυτές, τιμούμε ειλικρινά τους ήρωες αγωνιστές του 21.
Αν τιμούμε πραγματικά, τους αγώνες αυτών που έπεσαν για τα ιδανικά της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας, της πνευματικής και θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας.
Δυστυχώς το κράτος που κτίσαμε εξ αρχής μετά την απελευθέρωση, βασίστηκε πάνω στην αδικία, την εμπάθεια και την εξάρτηση. «Γλυτώσαμε από τον τουρκικό ζυγό, για να μας πνίξουν άλλοι ζυγοί που δημιουργήσαμε εμείς», έλεγε, ο μεγάλος στρατηγός Μακρυγιάννης, «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αγωνιστήκαμε για τέτοια λευτεριά, τη συχαίνομε αυτή τη λευτεριά», φώναζε με απελπισμένη κραυγή.
Και ο μεγάλος μας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης γράφει, «Κανένα άλλοθι δεν μπορεί να σταθεί για τον πάλαι ποτέ λαό της Αντιστάσεως, που απλώς κάποια στιγμή επέλεξε, ως πλέγματος νεοπλουτισμού, να πετάξει στη χωματερή όλη την ουσία, όλα τα σημαίνοντα και σημαινόμενα του καθ’ ημάς τρόπον, που τον γέννησαν και τον κράτησαν ζωντανό επί χιλιετιών. Κανένα άλλοθι για το λαό που θέλησε να γίνει πολιτισμένος, πιθηκίζοντας ξένα πρότυπα και αλλότριους τρόπους».
«Ως λαός έχουμε έρθει από μακριά», γράφει ο μεγάλος διανοητής και παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός, «δίνοντας μάχες υπέρ βωμών και εστιών, μάχες με βαρύ τίμημα, μετατρέποντας την αυτοθυσία και το θάνατο σε συχνά αυτονόητο και ελάχιστο φόρο τιμής με την πατρίδα. Έχουμε έρθει από μακριά δημιουργώντας και συνθέτοντας, παράγοντας και ανατρέφοντας ύλη και πνεύμα, βιώματα και αξίες, τέχνες και γράμματα, θεσμούς και ιδανικά. Έχουμε έρθει από μακριά, γεννώντας και αναδιαμορφώνοντας ένα πολιτισμό με αδιατάραχτη ιστορική συνέχεια χιλιετιών.
Έσχατα απομεινάρια εμείς σήμερα, ενός λαού που κάποτε μεγαλούργησε. Από τα βάθη της τρισχιλιόχρονης ιστορίας, μας ατενίζουν σήμερα με αγωνία και θλίψη, οι πρόγονοί μας, οι ήρωες και οι μάρτυρες, οι αγωνιστές του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, οι αγωνιστές του 21, οι ήρωες των αλβανικών βουνών.
Μη μένουμε λοιπόν αργοί και αδρανείς. Να αγωνιστούμε. Μη ντροπιάσουμε την ιστορία μας, μη προδώσουμε τους εαυτούς μας»
Κυρίες και κύριοι
Στην πορεία αυτής της μακραίωνης διαδρομής, καθώς βουλιάζουμε σήμερα στις εσχατιές της παρακμής και της κατάντιας, είναι επιτακτική πιά ανάγκη, να ξαναβρούμε επιτέλους την περπατησιά μας.
Ξεκινώντας μια νέα επανάσταση, τούτη τη φορά ενάντια στους ίδιους τους εαυτούς μας. Μια πραγματική επανάσταση, όπως η ίδια η λέξη το ορίζει, δηλαδή, να κοιτάξουμε πίσω, να βρούμε τι χάσαμε και έτσι να σηκωθούμε πάλι, να ανακτήσουμε την αυθεντική μας ταυτότητα, που την απωλέσαμε στη δίνη των καιρών και να αναζητήσουμε το μονοπάτι που θα μας απελευθερώσει από όλη αυτή την ασφυκτική πρωτίστως πνευματική και δευτερευόντως υλική σκλαβιά.
Μόνο έτσι θα εμπνευστούμε από τη μεγάλη επανάσταση του 21 και μόνο έτσι θα την τιμήσουμε πραγματικά.
Σας ευχαριστώ.”
Αφήστε μια απάντηση