Τουρκικό όνομα:Γιενίκιοϊ (τουρκικά: Yenikoy Koyu)
Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στο χωριό ήταν πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο. Το χωριό ονομάζεται στα ελληνικά Νεοχώρι Χηλής καθώς υπάγεται στη Χηλή της Τουρκίας, μεγάλη πόλη (54 χλμ από την Κωνσταντινούπολη, θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα). Έπειτα από την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Έλληνες κάτοικοι ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Πελοπόννησο και στον Πειραιά(κυρίως στην Κοκκινιά) και έπειτα μετακινήθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Κάποιοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης . Τριάντα (30) οικογένειες προέρχονται από το Γενίκιοϊ (Νεοχώρι )της Χηλής Μ. Ασίας εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης .
Κάποιοι άλλοι πρόσφυγες από το Νεοχώρι Χηλής εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα και κάποιοι από αυτούς μετοίκησαν στη σημερινή περιοχή του δήμου Δίου. Ο ένας συνοικισμός του χωριού Κονταριώτισσα Πιερίας ιδρύθηκε από πρόσφυγες του Νεοχωρίου. Μάλιστα, πρόσφατα ανεγέρθηκε και μνημείο για τους πρόσφυγες αυτούς, στην πάνω πλατεία του χωριού, κοντά στο ναό του Αγίου Θωμά. Επίσης, υπάρχουν πρόσφυγες από την περιοχή της Χηλής(και από το Νεοχώρι) στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης. Πρόσφυγες από το Νεοχώρι Χηλής εγκαταστάθηκαν επίσης στο Βορεινό και στη Φιλώτεια του Δήμου Αλμωπίας στο Νομό Πέλλας.
Ορισμένες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη Γλύφα(Πελοπόννησο). Από τους πρώτους (1925) που καταφθάνουν στη Γλύφα είναι μία ομάδα από τρεις οικογένειες που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς. Είναι οι οικογένειες Νικολάου Δεμερτζή με το γιό τους Σταύρο 3 ετών, Νικολάου Κακαβέλου με την κόρη τους Άννα, επίσης 3 ετών και Σοφοκλή Καραμπατζάκη με την υιοθετημένη τους κόρη Ελένη (Ελενάρα). Κυνηγημένοι το 1922 από τον τόπο τους, αποβιβάζονται αρχικά στην Κεφαλλονιά (Ληξούρι). Μην μπορώντας όμως να ριζώσουν εκεί, στο άκουσμα της είδησης για δημιουργία συνοικισμού στην απέναντι περιοχή, καταφθάνουν στη Γλύφα, ζουν για ένα διάστημα στις σκηνές και περιμένουν την οικοδόμησή του. Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, γεννήθηκε το 1926 σε μια σκηνή που ήταν στημένη στο πλάτανο, που τώρα ανήκει στον κλήρο του Μοραγλή.Το χωριό καταγωγής τους στη Μικρά Ασία ονομάζεται Γενί-κιόϊ (Νεοχώρι), υπάγεται στον Καζά (Δήμο) Σίλε (Χηλή) του Βιλαγιέτ (Περιφέρειας) Κωνσταντινούπολης.
Αφήστε μια απάντηση