Νεοχώρι ( Νιχώρι, Νιοχώρι )Νικoμήδειας.Τουρκικά Yenikoy.
Μεγάλο χωριό κοντά στην αρμενική πόλη Μπαχτσετζίκ, στα πόδια του βουνού Μενεξένταγί.΄Ηταν κατοικημένο από 1.000 ΄Ελληνες μέχρι το 1922 και το είχαν χτίσει το 17ο αιώνα από την Πελοπόνησο και την ΄Ηπειρο, έχοντας διατηρήσει ακέραιη και άθικτητην ελληνικότητα και τη θρησκεία τους, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους 10.000 κατοικους του Μπαχτσετζίκ.
Είχε διακόσιες δέκα οικογένειες . Μία εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με δύο ιερείς. Την ημέρα εορτής του Αγίου γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Το Δημοτικό σχολείο είχε έναν δάσκαλο, εβδομήντα μαθητές και δαπάνη τριάντα λίρες Τουρκίας ετησίως. Υπήρχαν ακόμη ερείπια αρχαίων μονυδρίων και παρεκκλησίων με τ’ όνομα του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία, τα οποία σωζόντουσαν στα υψώματα του χωριού. Κοντά δε υπήρχε και μια πηγή, στα ερείπια αρχαίου θόλου Βυζαντινής ίσως εποχής, της οποίας τα νερά ήταν θερμά και την Άνοιξη, την επισκέπτονταν πάρα πολύς κόσμος.
Στο τμήμα της Νικομήδειας ανήκαν επίσης: Νεοχώριον, Καρατεπές, Μιχαλήτσιον, Εσμές, Αδά-
Χωριάδυτικά της Νικομήδειας και στην υποδιοίκηση Καραμουσάλης(Καρά-
Χωριά δυτικά της Νικομήδειας και στην υποδιοίκηση Γιάλοβας υπαγόμενα: Ελμαλείον, Σαφρόνιον,΄ΑγιοςΧαράλαμπος, Καδί(ή)κιοϊ, τα οποία ήταν εσωτερικά χωριά και σε απόσταση μιας περίπου ώρας από τη θάλασσα και το Κουρί (αρχαία Σωτηρούπολις/Πιθύα/Πιθυούπολις), Τσινάριον, Aγία Κυριακή, Κατιρλί, τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της παραλίας της Προποντίδος, απέναντι από τα ΠριγκηπόννησαTα χωριά Καρά-
Πηγές:
Μαύρη Βίβλος, Διωγμών και Μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού 1914-
Ευδωρίδου Αγάπη :Ο ελληνισμός στη Νικομήδεια και την περιφέρειά της.
Εγκυκλoπαίδεια Wikipedia
Αφήστε μια απάντηση