Ελιές πράσινες ή τσακιστές σε πήλινο

Διαλέγουμε τις πιο μεγάλες. Τις τσακίζουμε πάνω στο τσουράκι (μάρμαρο της κουζίνας ή τις χαράζουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε πήλινο

και το γεμίζουμε με νερό όσο να τις σκεπάζει. Από πάνω βάζουμε ένα πιατάκι ή ένα βαρύ αντικείμενο για να κρατά τις ελιές μέσα στο νερό.

Επί 10 μέρες καθημερινά αλλάζεις το νερό. Μετά σε μια κατσαρόλα κάνεις την άρμη (αλάτι, 1 κιλό νερό) και βάζεις τις ελιές πάλι στο πήλινο, τις σκεπάζεις με φέτες λεμονιού και λίγο μάραθο. Πάλι βάζεις ένα πιατάκι να τις κρατά μέσα στην άρμη.Τις αφήνουμε περίπου ένα μήνα στην άρμη. Σ’ όλη τη διάρκεια δοκιμάζουμε την άρμη και αν δούμε ότι χάνει την αρμύρα της προσθέτουμε και άλλο αλάτι.Οι τσακιστές ελιές γίνονται πιο γρήγορα. Μετά από 10 αλλαγές κάνεις την άρμη και σε 4-5 μέρες είναι έτοιμες.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας
Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *