Πρώτη αναφορά για σχολείο στο Στουπί (Σπή) γίνεται από τον Παρθένιο Βαρδάκα στο σύγγραμμά του Περιγραφή επισκοπικής περιφέρειας Κίτρους επί τουρκοκρατίας. Ο Παρθένιος Βαρδάκας αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Σπή διατηρούν Ελληνική Δημοτική Σχολή με εξήντα περίπου μαθητές και μαθήτριες η οποία στεγάζεται σε δικό της Κοινοτικό κτίριο. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού το σχολείο αυτό στεγαζόταν στο τούρκικο κονάκι του μπέη του χωριού που βρισκόταν κοντά στο γραφείο του Γεωργικού Συνεταιρισμού Νέας Εφέσου.
Με την εγκατάσταση των προσφύγουν ιδρύονται στο Στουπί δύο τριθέσια Δημοτικά Σχολεία: α) Το 1ο Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Στουπί το οποίο κτίστηκε το 1937 στη βόρεια πλευρά της πλατείας του κάτω χωριού απέναντι από το σπίτι του Γιώργου Κοντοτάσιου. Το κτίριο είχε δύο αίθουσες διδασκαλίας και ένα μικρό γραφείο για τους δασκάλους. Επίσης αργότερα κτίστηκε και Τρίτη αίθουσα διδασκαλίας, το σημερινό γραφείο γεωργικού συνεταιρισμού.
β) Το 2ο Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Στουπί το οποίο κτίστηκε μετά την εγκατάσταση των προσφύγων του χωριού στην βόρεια πλευρά της πλατείας του πάνω χωριού. Είχε τρεις αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο δασκάλων και μεγάλο υπερυψωμένο υπόγειο το οποίο χρησίμευε για αποθηκευτικός χώρος.
Το 1953 με την μετονομασία της Κοινότητας σε Νέα ΄Εφεσο τα σχολεία μετονομάζονται σε 1ο Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νέας Εφέσου και 2ο Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νέας Εφέσου.
Και τα δύο σχολεία μέχρι το 1962 λειτουργούσαν και πρωϊ και απόγευμα. Τις πρωινές ώρες διδάσκονταν τα βασικά μαθήματα και το απόγευμα τα δευτερεύοντα (καλλιτεχνικά, χειροτεχνία, ωδική, και σχολικός κήπος).
Αφήστε μια απάντηση