Γεωγραφία

Γεωγραφία της πιερίας

Στό κέντρο του νομού Πιερίας υπάρχει μια λοφοσειρά γνωστή με το όνομα Ανδριανός και εκτείνεται από δυσμάς προς ανατολάς παράλληλα προς την κοίτη του ρέματος Ξηρολάκκι. Είναι γνωστή και με το χαρακτηριστικό

όνομα Μακρύς (μια περιοχή που κατά τον Παπαθανασίου Ε. κρατά τι κλειδί της Βυζαντινής τοπογραφίας της περιοχής). Ο Μακρύς εκτείνεται από τα υψώματα της Πέτρας με απόληξη το χωριό Σπί (σήμερα Νέα Έφεσος). Το τέλος αυτής της οροσειράς βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την θάλασσα. Βόρεια του Μακρύ βρίσκεται το ποτάμι Μαυρονέρι το οποίο ενώνεται με το Ξηρολάκι στην Περιοχή του Αγίου Γεω ργίου.

      Η λοφοσειρά Μακρύς διαχωρίζει την Πιερία σε δύο σαφή τμήματα. Την νότια Πιερία η οποία περιλαμβάνει την πεδιάδα του Δίου το Ξηροκάμπι (γι΄αυτό και η περιοχή είναι γνωστή με το όνομα Ξηροκαμπία), τις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και τα υψώματα του Πλαταμώνα. Η βόρεια περιοχή αποτελείται από την πεδιάδα της Κατερίνης, την ημιορεινή περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά αυτής της πεδιάδας, τα υψώματα Πύδνας –Κίτρους και τα υψώματα του Κολυνδρού.

Γεωλογία της περιοχής

 Παλαιότερα η  περιοχή που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Νέας Εφέσου ήταν θάλασσα η οποία με τις προσχώσεις των ποταμών και ρεμμάτων που χύνονταν σ΄αυτην μετατράπηκε σε έλος.

 Έτσι σήμερα τα πεδινά του χωριού αποτελούνται από αλουβιακές αποθέσεις ενώ τα υψώματα συναντούμε άργιλους και μάργες που καλύπτονται από ένα πολύ λεπτό στρώμα από χώμα.

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *